Skal I være kreative i efterårets natur?

Efteråret er et perfekt tidspunkt, til at gå på rov i naturen efter materialer til kreative sysler. Kastanjer, agern og bog drysser ned fra de store træer om kap med farvestrålende blade. Med få remedier kan disse nemt forvandles til alle bondegårdens dyr, smukke dekorationer eller farlige drager - kun fantasien sætter grænser.

Book nu

Halloween ideer

Masser af (u)hyggelige spøgelser

Lavet af kastanjer og servietter
Lav spøgelser af servietter og kastanjer – læg en kastanje midt på en udfoldet hvid serviet. Tag fat om kastanjen fra yder siden af servietten. Lad servietten hænge ned over kastanjen og bind en snor om servietten (halsen) lige under kastanjen (hovedet) husk at have en lang snor, så den også kan bruges når spøgelset skal op og hænge. Nu skal der bare tegnes øjne og spøgelsesmund. Lav en hel flok spøgelser og lad dem hænge ned fra en gren.

Uhyggelige græskarlygter

Lad (u)hyggen sprede sig
Lav flotte eller uhyggelige græskarlygter.
Start med at tegne dit motiv på græskaret - skal det være et uhyggeligt ansigt, et flot mønster eller noget helt andet. Tegn hvor på toppen af græskaret, at låget skal være. Skær herefter låget af og begynd at skrabe alt indmaden ud med en ske. Hvis det er svært at skære dit motiv ud, kan du prikke huller med et søm langs aftegningerne af dit motiv og herefter skære det ud med en urtekniv. Når du er færdig, er det en gode ide at pensle græskarret indvendigt med atamon. Det hæmmer udviklingen af mug. Sæt nu fyrfadslys i et marmeladeglas ned i dit græskar og nyd det flotte syn.

Edderkopper af kastanjer

Kan også bruges som hårpynt
Find en stor kastanje til krop og en lille kastanje til hoved. Lav 4 huller i hver side på den store kastanje. Sæt en halv piberenser i hver af hullerne evt. betrukket med hamaperler (husk at rød og gul signalerer gift i naturen) og lav skarpe knæk to steder på piberenseren, som skal vise edderkoppens ”knæ” og ”ankel”. 

Lim hoved og krop sammen. Tegn eller lim øjne på edderkoppen og mal evt. et hvidt kors på ryggen af den, hvis du har lavet en smuk korsedderkop. Lad den kravle på bordet, lade den hænge ned fra en gren eller brug den som hårpynt.
 

Vær kreativ med kastanjer og sten

Lav kastanjedyr

Slip fantasien løs

Nøjes ikke kun med at samle kastanjer. Tag bog, agern, kviste m.m. med hjem og giv jer i krig med at lave alverdens dyr og fantasidyr. Brug evt. en syl eller en skrue til at lave hullerne i kastanjerne, så de kan samles med tændstikker eller små grene. En limpistol er også altid anvendelig og evt. sjove øjne der kan købes i de fleste hobbybutikker.

Kastanje edderkoppespind

Klassikeren over dem alle!
Du skal bruge kastanjer, farverigt garn, tandstikker (grillspyd eller tændstikker kan også bruges) og evt. en syl eller andet til at lave hul i kastanjen. Lav 5-6 huller i kastanjen fordelt på en linje hele vejen rundt. Stik herefter tandstikkerne i og begynd at væve snoren op og ned mellem tandstikkerne. Sæt evt. perler på snoren undervejs. Du bestemmer selv om tråden skal være helt tæt eller det mere skal minde om korsedderkoppespind, hvor der er mellemrum mellem trådene.

Hyg jer med at doodle på sten og kastanjer

Ren meditation!

Find flotte afrundede sten f.eks. ved stranden ud for Landal Rønbjerg eller Landal Grønhøj Strand eller smukke kastanjer f.eks. i skoven ved Landal Søhøjlandet eller Landal Middelfart. Når stenene og kastanjerne er vaskede og tørrede er det bare at slippe fantasien løs. Nyd den meditative stemning der opstår, når I fordyber jer i at lave flotte doodle mønstre på stenene eller kastanjerne. Dekorér et fad med jeres flotte kunstværker og nogle fyrfadslys, det skaber den helt rigtige efterårsstemning.

Kreativ med smukke blade

Bind en efterårskrans af blade eller bær

God til familiens yngste
Alt I skal bruge er et stykke ståltråd evt. med en perle eller møtrik i den ene ende og evt. et stykke bånd til at lave en flot sløjfe som afslutning. Nu skal der bare trækkes flotte blade eller bær på tråden til den næsten er helt fyldt. Herefter samles enderne og den formes som en krans. Sæt en sløjfe på, hæng kransen på jeres dør og byd efterårets gæster velkommen på smukkeste vis.

Lav lygter der lyser op

Spred hygge i mørket
Du skal bruge rengjorte marmeladeglas og flotte blade i efterårets farver, lim og evt. et flot bånd. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du også lave en hank ud af ståltråd til din lanterne. Hanken kan du pynte med flotte perler m.m. Vælg de flotteste blade og lim dem på glasset. Når du sætter et tændt fyrfadslys i dem, kan du se lyset igennem de smukke blade. Hvis du ønsker en anden variation, kan du også samle små grene, som du limer på, så de står hele vejen rundt om glasset – gerne i forskellige længder.

Lav gnidetegninger af blade

Se bladenes struktur
Saml forskellige blade i naturen og dup dem tørre med et viskestykke eller køkkenrulle. Læg herefter et stykke papir ovenpå bladene og gnid med farvekridt på papiret. Frem kommer nu bladenes smukke strukturer. Lav flere aftryk på hvert stykke papir og få et flot abstrakt værk eller tegn videre på de flotte former og fremtryl fantasifulde krybdyr, smukke sommerfugle eller farlige drager. Kun fantasien sætter grænser. 

Inviter fuglene ind i haven

Servér lækker mad

Foder til havens fugle
Når temperaturen falder, skal der mere føde til, for at de små fugle kan klare vinteren. Hjælp dem ved at finde nogle store fyrkogler (eller grankogler) og sæt en bomuldssnor i koglen. Lav fyld af en blanding af opvarmet fedt (palmin) og fuglefrø (nødder, solsikkekerner m.m.). Placér koglen i en engangsplastkop og hæld fyldet ned over til koppen er næsten fyldt. Efter koppen har været en tur i fryseren, fjern da plastkoppen og hæng koglen med fyld ud i et træ eller en busk. Hæng tæt på jeres vindue, så I kan iagttage alle de fugle, der får glæde af jeres invitation.

Saml kogler og fjer i naturen

Lav en sød uro med kogler
Find små kogler (fra lærk eller rødel) og fjer i naturen. Lim en lille kogle (hovedet) sammen med en lidt større kogle (kroppen) og vend enderne således, at den lille stump gren, der er på koglerne, udgør henholdsvis næb og hale på en fugl. Lim fjer på som udslåede vinger. Lav 5-10 forskellige fugle, sæt snor på dem og bind dem på en gren og vupti så har I en flot uro med fugle.

Vi kigger på fugle...

Kender I havens fugle?
Sæt jer med en opslagsbog om fugle og se om I kan finde ud af, hvilke fugle det er I kan se ud af jeres vindue. Find papir og tegneredskaber frem og lav flotte tegninger af havens mange fugle. Nogle kan løbe på træer, andre kan lave huller i gamle træer med deres næb og nogle puster sig op, for at holde varmen på de koldeste dage. Nogle fugle er farverige og har flotte mønstre og andre er helt sorte.

Lav bålmad

Skumfiduser over bål

En sikker vinder
Afslut jeres dag med at få varmen ved bålet med ristede skumfiduser. Pssst: Husk mariekiks og pålægschokolade til den ekstra søde tand.

Snit en tynd pind eller brug grillspyd. Varm skumfidusen op over bålet og når den er vokset og blevet blød klem da to kiks om den og spis en lækker sød "sandwich".

Bålbagte æbler

Naturens dessert
Har I hørt om bålbagte æbler? I efteråret bugner æbletræerne af modne æbler, så der er rig mulighed for at hygge jer ved bålet med lækre bålbagte æbler. Udhul æblerne så kernehuset kommer ud, undgå at skære hele vejen igennem æblet. Bland smør, brun sukker, kanel, mandler og rosiner sammen og fyld det i æblerne. Tag en gryde og fyld den med sand i bunden og læg et stykke bagepapir over sandet. Placer nu æblerne i et lag oven på bagepapiret og læg låg på. Sæt gryden ind i bålet, drej med jævne mellemrum gryden og se ofte til æblerne. Efter ca. 20 min. er æblerne møre og de kan spises med lidt vaniljeis eller creme fraiche til.
 

One pot pasta over bål

Nem og lækker aftensmad
Her kan kreativiteten også slippes løs. Find en stor gryd der kan stå på en rist over bålet. Der skal bruges grøntsager (f.eks. revet squash, løg, gulerødder, peberfrugter), pasta (alle slags kan bruges), krydderurter (basilikum, oregano) og noget kød (chorizo, hakket oksekød, skinke med mere), noget vand og evt. en dåse hakkede tomater. Alt hældes i gryden og der røres med jævne mellemrum. Find gerne urter osv. i naturen eks. ramsløg, brændenælder, skvalderkål m.m. som med fordel kan tilsættes. På kort tid er der lavet en lækker ret, som hele familien kan nyde rundt om bålet.

Book efterårsferien midt i naturen
Land og region
Vælg opholdstype
Ankomstdato
Vælg ankomstdato