Opskrifter og inspiration til at sanke

Hos Landal elsker vi at komme ud i naturen, men vi elsker også at tage noget af naturens magi med hjem. På denne side kan du finde opskrifter og inspiration til at lave lækker pesto, skøn saft eller marmelade. Husk altid at sanke fra naturen med omtanke. Undersøg om der må sankes i området, vær sikker på at det er de korrekte planter, du har med hjem og efterlad altid lidt af

Book nu

    hyldens blomster, svampene eller æbletræets æbler til de dyr og mennesker, der kommer efter dig. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose.

    Inden I tager på sanketur, anbefaler vi at hente appen Vild Mad. Her kan I se billeder af og få viden om alle de forskellige planter og urter I kan sanke i naturen samt få inspiration til områder og stier.

Forår - Inspiration og opskrifter

Hyldeblomst

Hyldeblomst saft er den rene smag af sol og sommer. Alle kan være med til både at plukke, lave, vente på at saften er klar og nyde den kølige saft i sommervarmen.

Vidste du at pulpen fra saftlavningen kan hældes over med vodka og derved lave en ideel ingridiens til sommerens drinks?

De velduftende hyldeblomster kan også drysses over koldskålen eller hvad med sommerudgaven af churros: Friterede hyldeblomster.

Pesto - vitaminbombe

Pesto er lækkert tilbehør til eller ingrediens i mange retter og kan laves af mange forskellige planter, som du kan finde i naturen. 

Pesto kan bl.a. laves af: 
  • Skvalderkål
  • Kørvel (evt sammen med estragon eller persille)
  • Brændenælde
  • Mælkebøtte
  • Ramsløg
Følg opskriften nedenfor men byt evt. ramsløg helt eller delvist ud med friske blade af ovenstående planter. Cashewnødder kan ligeledes byttes ud med alt fra solsikkekerner (gerne ristede) til pinjekerner eller mandler.

Sommer - Inspiration og opskrifter

Havtorn - atombombe af sundhed

Havtorn kan bruges til flere ting bl.a. i marmelade. Det gule bær smager ikke godt nyplukket, men skal have frost før sødmen kommer frem.

Havtorn plukkes i august - september og findes ofte på Vestkysten. Det nemmeste er at klippe hele grene af, tage dem i en pose og fryse dem ned. Når de er gennemfrosne kan man slå grenen mod jorden og bærrene vil falde af grenene.

Havtorn er fyldt med et hav af forskellige vitaminer som f.eks. C-vitaminer, A-vitaminer, B-vitaminer og E-vitaminer og indeholder også omega-3, 6, 7 samt 9 fedtsyrer.

Find lækre bær i skov og krat

Fra juni til oktober findes der bær i mange naturområder. Man må plukke bær overalt i statens skove og på offentlige naturområder. Hvis I er i en privat skov, så må I kun gå på stier og veje og plukke det, I kan nå derfra. Hold jer fra at plukke bær lige op af trafikerede veje. 

Til syltetøj kan bruges:
  • Brombær
  • Hindbær
  • Skovjordbær
  • Blåbær
  • Æbler
Tilsæt samme mængde bær eller frugt som opskriften foreskriver men bland dem som du har lyst.

Efterår - Inspiration og opskrifter

Svampejagt

Der findes lækre spisesvampe i de danske skove især fra august til oktober måned. I statsskovene må man færdes væk fra stier og veje, så her er der størst mulighed for at få svampekurven fyldt. Hvis I er uerfarne så gå efter klassikere som rørhatten Carl Johan og de orange trompetformede kantareller. Svampe kan bruges i masser af retter bl.a. risotto men et stykke franskbrød med flødestuvede svampe er nu en sikker vinder.

Svampekit består af:
  • Svampekurv - så dine svampe ikke bliver mast.
  • Svampekniv - pluk ikke svampene men skær dem af helt ved jorden. Brug desuden kniven til at skære dele af som der har været evt. orm eller snegle i.
  • Svampebog - så I kan identificere svampene og sikre jer at de er spiselige.

Hyldebær

I september og oktober modnes hyldens bær. De kan bruges til bl.a saft men også til at lave hyldebærsuppe som er en lækker spise en kold vinterdag med lidt ristet havregryn på. 

Hyld finder du i mange læhegn og i udkanten af skove. Hvis der ikke har været plukket for hårdt af hyldens blomster i sommeren er de her i efteråret fyldt med meget mørke bær, som indeholder meget farve.

Valdemarsro har også en lækker opskrift på hyldebærsirup, som kan bruges på ymer eller oven på din ostemad. 

Vinter - Inspiration og opskrifter

Enebær

Enen er en af de få oprindelige nordiske nåletræer og trives på heder og andre åbne og sandede områder. Der kan plukkes enebær hele året. Bærrene skal håndplukkes da de modne mørkeblå bær sidder side om side med blomsterne og de grønne umodne bær. Enebærrene modner på grenen over flere år.

Enebærbuskens nåle stikker meget, så væben jer med tålmodighed.

Enebær er især kendt som smagsgiver til gin og snaps men bruges også i madlavning i stor stil.

Birkesaft

Når frosten begynder at slippe sit tag i jorden forbereder birketræet sig på foråret ved at trække store mængder vand op fra jorden. I slutningen af vinteren og i begyndelsen af foråret kan man derfor tappe birkesaft, som er fyldt med mange næringsstoffer, der kan give dig et vitaminboost.

Du kan tappe birkesaften ved ganske enkelt at skære en nedadhængende gren på cirka en cm i diameter over, stikke enden af grenen ned i en flaske, binde den fast og lade den hænge i nogle timer eller natten over (afhængigt af spændingsniveauet i træet). Saften smager bedst koldt og kan også koges ind til en lækker sirup.

Book din næste ferie midt i naturen
Land og region
Vælg opholdstype
Ankomstdato
Vælg ankomstdato