Opskrifter og inspiration til at sanke

Hos Landal elsker vi at komme ud i naturen, men vi elsker også at tage noget af naturens magi med hjem. På denne side kan du finde opskrifter og inspiration til at lave dine egne skønhedsprodukter med blandt andet tang, roser og mælkebøtter. Du kan også supplere spisekammeret med lækker pesto, skøn saft eller marmelade. 

Husk altid at sanke fra naturen med omtanke. Undersøg om der må sankes i området og vær sikker på at det er de korrekte planter, du har med hjem. 
  Sørg for at efterlade lidt af hyldens blomster, blæretangen, roserne, svampene eller æbletræets æbler til de dyr og mennesker, der kommer efter dig. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose.

  Inden I tager på sanketur, anbefaler vi at hente appen Vild Mad. Her kan I se billeder af og få viden om alle de forskellige planter og urter I kan sanke i naturen samt få inspiration til områder og stier.

Find inspiration og opskrifter

Find inspiration og opskrifter

Find inspiration og opskrifter

Find inspiration og opskrifter

Forår - Inspiration og opskrifter

Tang | Sanke | Forår | Landal
Lav en ansigtsmaske af tang
Blæretang udglatter, beroliger, og blødgør huden. Blæretang betegnes i folkemunde som en af verdens sundeste fødevare. Dette skyldes blandt andet det høje indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og stoffet fucoidan, der efter sigende skulle modvirke rynker.
Sådan laver du en ansigtsmaske med tang:
 • Bland 1 spsk. honning med 2-3 stk. friskhakket tang (blæretang eller savtang) og tilsæt vand til der opnås en god konsistens.
 • Påfør tangmasken og lad den sidde i 30 min.
 • Vask den af med varmt vand og tilfør din hud en fugtgivende creme.
Opskriften er lånt fra hjemmesiden GRO SELV, hvor du også kan finde tips til sanketure. Det bedste tidspunkt at tage på sanketur efter tang er i perioden maj-august.
Mælkebøtte | Sanke | Skønhed | Landal
Mælkebøtter
Ansigtsmaske med mælkebøtte:
Hak mælkebøtteblade fint, hæld lidt vand over og kog. Lad det køle af og blend evt. for at gøre det mere jævnt. Kom det på ansigtet i ca. 15 minutter. Ansigtsmasken lindrer irritationer, bleger misfarvninger og modvirker akne.

En mere fugtgivende ansigtsmaske:
Blend mælkebøtteblomster med neutral yoghurt og lidt honning. Lad det sidde i 30 minutter før det skylles af ansigtet.

Skintonic af mælkebøtte:
Almindelig mælkebøtte er også god som skintonic til ansigtet. Hæld bare en kop vand over 2 spiseskefulde mælkebøtte blomster, bring det i kog og sæt det til side, så det kan køle af, hvorefter du sier det. Vask ansigtet med skintonicen hver dag.

Hårpleje af mælkebøtte:
Pluk 2 spiseskefulde mælkebøtte og hæld det i en kop varmt kogt vand. Dæk til, mens det trækker. Lad det køle af og skyl håret med det efter vask, helst hver anden dag.
Advarsel! Husk, at en af bivirkningerne kan være blegning af håret, så det får en kobberagtig tone.

 

Pesto - vitaminbombe
Pesto er lækkert tilbehør til eller ingrediens i mange retter og kan laves af mange forskellige planter, som du kan finde i naturen. 

Pesto kan bl.a. laves af: 
 • Skvalderkål
 • Kørvel (evt sammen med estragon eller persille)
 • Brændenælde
 • Mælkebøtte
 • Ramsløg
Følg opskriften nedenfor men byt evt. ramsløg helt eller delvist ud med friske blade af ovenstående planter. Cashewnødder kan ligeledes byttes ud med alt fra solsikkekerner (gerne ristede) til pinjekerner eller mandler.

Sommer - Inspiration og opskrifter

Hyldeblomst
Hyldeblomst saft er den rene smag af sol og sommer. Alle kan være med til både at plukke, lave, vente på at saften er klar og nyde den kølige saft i sommervarmen.

Vidste du at pulpen fra saftlavningen kan hældes over med vodka og derved lave en ideel ingrediens til sommerens drinks?

De velduftende hyldeblomster kan også drysses over koldskålen eller hvad med sommerudgaven af churros: Friterede hyldeblomster.

Rosenvand | Sanke | Sommer | Landal
Rosenvand
Rosenvand er blevet meget populært, da det er rig på antioxidanter og dufter fantastisk. Heldigvis er det super nemt at lave og du kan sanke roser enten i haven eller i naturen. Den ideelle rose til rosenvand er Rosa damascena men klitroser, hybenroser m.m. kan også sagtens bruges.
 • Kog rosenbladende i vand i en gryde.
 • Lad det simre cirka 10 minutter under låg, da det er i dampen de gode essentielle olier findes.
 • Lad det trække i en time
 • Hæld rosenvandet på flaske eller i et glas og opbevar det køligt.
Nu har du dit eget rosenvand som skulle mindske linjer i ansigtet, give fugt og opfriske huden, virke beroligende på rød, skællet og irriteret hud. Rosenvand er også god til hovedbundsproblemer samt fedtet og uren hud da den vedligeholder pH-balancen.
Havtorn - atombombe af sundhed
Havtorn kan bruges til flere ting bl.a. i marmelade. Det gule bær smager ikke godt nyplukket, men skal have frost før sødmen kommer frem.

Havtorn plukkes i august - september og findes ofte på Vestkysten. Det nemmeste er at klippe hele grene af, tage dem i en pose og fryse dem ned. Når de er gennemfrosne kan man slå grenen mod jorden og bærrene vil falde af grenene.

Havtorn er fyldt med et hav af forskellige vitaminer som f.eks. C-vitaminer, A-vitaminer, B-vitaminer og E-vitaminer og indeholder også omega-3, 6, 7 samt 9 fedtsyrer.
Find lækre bær i skov og krat
Fra juni til oktober findes der bær i mange naturområder. Man må plukke bær overalt i statens skove og på offentlige naturområder. Hvis I er i en privat skov, så må I kun gå på stier og veje og plukke det, I kan nå derfra. Hold jer fra at plukke bær lige op af trafikerede veje. 

Til syltetøj kan bruges:
 • Brombær
 • Hindbær
 • Skovjordbær
 • Blåbær
 • Æbler
Tilsæt samme mængde bær eller frugt som opskriften foreskriver men bland dem som du har lyst.

Efterår - Inspiration og opskrifter

Svampejagt
Der findes lækre spisesvampe i de danske skove især fra august til oktober måned. I statsskovene må man færdes væk fra stier og veje, så her er der størst mulighed for at få svampekurven fyldt. Hvis I er uerfarne så gå efter klassikere som rørhatten Carl Johan og de orange trompetformede kantareller. Svampe kan bruges i masser af retter bl.a. risotto men et stykke franskbrød med flødestuvede svampe er nu en sikker vinder.

Svampekit består af:
 • Svampekurv - så dine svampe ikke bliver mast.
 • Svampekniv - pluk ikke svampene men skær dem af helt ved jorden. Brug desuden kniven til at skære dele af som der har været evt. orm eller snegle i.
 • Svampebog - så I kan identificere svampene og sikre jer at de er spiselige.
Hyldebær
I september og oktober modnes hyldens bær. De kan bruges til bl.a. saft men også til at lave hyldebærsuppe som er en lækker spise en kold vinterdag med lidt ristet havregryn på. 

Hyld finder du i mange læhegn og i udkanten af skove. Hvis der ikke har været plukket for hårdt af hyldens blomster i sommeren er de her i efteråret fyldt med meget mørke bær, som indeholder meget farve.

Valdemarsro har også en lækker opskrift på hyldebærsirup, som kan bruges på ymer eller på din ostemad. 

Vinter - Inspiration og opskrifter

Enebær
Enen er en af de få oprindelige nordiske nåletræer og trives på heder og andre åbne og sandede områder. Der kan plukkes enebær hele året. Bærrene skal håndplukkes da de modne mørkeblå bær sidder side om side med blomsterne og de grønne umodne bær. Enebærrene modner på grenen over flere år.

Enebærbuskens nåle stikker meget, så væben jer med tålmodighed.

Enebær er især kendt som smagsgiver til gin og snaps men bruges også i madlavning i stor stil.
Birkesaft
Når frosten begynder at slippe sit tag i jorden forbereder birketræet sig på foråret ved at trække store mængder vand op fra jorden. I slutningen af vinteren og i begyndelsen af foråret kan man derfor tappe birkesaft, som er fyldt med mange næringsstoffer, der kan give dig et vitaminboost.

Du kan tappe birkesaften ved ganske enkelt at skære en nedadhængende gren på cirka en cm i diameter over, stikke enden af grenen ned i en flaske, binde den fast og lade den hænge i nogle timer eller natten over (afhængigt af spændingsniveauet i træet). Saften smager bedst koldt og kan også koges ind til en lækker sirup.
Book din næste ferie midt i naturen
Land og region
Vælg opholdstype
Ankomstdato
Vælg ankomstdato