Bidt, brændt og stukket
Den danske natur er helt fantastisk og langt hen ad vejen meget ufarlig, især hvis man er godt klædt på til at færdes i naturen
Bidt!

Flåter
I månederne fra maj til oktober er der større risiko for at få en uindbudt gæst med sig hjem fra en tur i skoven. Sommermånederne er nemlig højsæson for skovflåter, der kan smitte med den stærkt generende borreliainfektion. Heldigvis er det kun omkring 5% der bliver smittet. Når flåten opdages tages den af med det samme idet risikoen for smitte vokser jo længere tid flåten har siddet fast. Brug enten neglene eller en pincet. Der sker ikke noget ved at kæbepartiet bliver siddende i huden, den falder af efter nogle dage.

Hugorm
Hugormen er bange for mennesker og flygter så snart de mærker vibrationer fra os i jorden. Bliver du bidt, er det vigtigt, at du holder dig i ro. Jo langsommere giften spreder sig til resten af kroppen, desto mindre betydning har giftens virkninger. Derfor er det vigtigt at bevæge sig roligt uden at løbe og at bevare roen. Hvis det er muligt at få hjælp til det sted, hvor du er, kan det være hensigtsmæssigt at sidde eller ligge, til hjælpen når frem.

Regnklæg
Regnklægen bliver ofte kaldt en hestebremse, men det er dog to helt forskellige insekter. Regnklægens hun har brug for proteiner fra blod og derfor stikker den. De sætter sig ubemærket på arme og ben og kan endda stikke igennem tyndt tøj. Når den stikker er den dog alt andet end ubemærket, da det kan mærkes. Regnklægen er sløv og stopper ikke med at suge blod før den er færdig - derfor er det ret let at klaske den.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Brændt!

Brandmænd
Svømmer man ind i en af de røde gopler på badeturen, vil de lange brændtråde 'eksplodere' og fyre en 'harpun' ind i offerets hud, som pumper gift ud. Det gælder derfor om at fjerne de giftige nældeceller fra huden. Skyl det berørte område med havvand eller eddike, brug ikke ferskvand da det vil få cellerne til at briste. Et plastikkort kan også bruges til at skrabe 'harpunerne' af.

Brændenælder
Brændenælder er dækket af små stikkende hår, som indeholder syre. Det er disse, som borer sig ind i huden og forårsager svie og kløe. Undgå derfor at klø i det berørte område, da det kan presse de syreholdige hår længere ind i huden, skyl eller skrab i stedet området. Brændenældens vildt lækre smag er faktisk årsag til, at den engang blev nødt til at udvikle et sejt og effektivt forsvar for at undgå at blive spist væk.

Bjørneklo
Kæmpe bjørneklo og vild pastinak vokser især langs vandløb og veje, ved sø og mose og på skrænter. Hvis du får saften fra en af planterne på huden kan den give vabler og andre allergiske reaktioner især kombineret med sollys. Kæmpe bjørneklo giver oftes den kraftigste reaktion. Hvis du kommer i kontakt med saften fra en af planterne skal du skylle med rigeligt rindende vand og undgå at udsætte det berørte område for direkte sollys.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Stukket!

Hvepse og bier
De to insekter agerer meget forskelligt. Hvepsen er aggressiv hvorimod bier kun stikker, hvis den ikke har andre udveje. Derfor er det vigtigt at kende forskel på de to. Hvepse er gule, sorte, glatte og har en aflang kropsform modsat bier, der er mere buttede og lodden på kroppen. Hvepse kan leve af kød, bier lever kun af nektar fra planter. Hvepse kan stikke flere gange, hvorimod biernes brod har modhager, hvorfor brodden bliver trukket ud af bien og bien efterfølgende dør. Selvom det kan lyde dumt for bien, så er det faktisk ret smart, da biens brod er udstyret med en lille pumpe, der bliver ved med at pumpe gift ud og samtidig udsender en duft til andre bier, så de kan komme og stikke fjenden. Hvis du bliver stukket af en bi, skal du derfor hurtigt få fjernet brodden.

Myg
Myg kan være en plage i sommermånederne og især børn kan blive meget generet af de kløende stik. For at undgå stik kan man iføre sig lange bukser og en trøje, have myggenet foran vinduerne, opholde sig på steder hvor der er lidt vind og anvende forskellige myggemidler. Myg er mest aggressive i fugtige områder med stillestående vand. Hvis man alligevel er blevet stukket kan man købe forskellige ting, der dæmper kløen eller smøre med saften fra eks. Aloe Vera eller duppe lidt honning på.

Mitter
Mitter kommer som regel frem i maj og er der helt frem til vinteren. Det er sjældent at man kun får ét stik. Enten får du ingen mittestik eller også får du mange. Mitter opholder sig mest de samme steder som myg og kommer frem om aftenen. Mittens stik er mindre og forsvinder hurtigere end et myggestik, men til gengæld kan de stikke dig mange steder f.eks. tæt på øjet, i hårbunden og på ørerne. Når aftensolen skal nydes kan det derfor være en fordel at sidde et sted hvor der er lidt vind og direkte sol.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Andre oplevelser under din ferie
Book ferien nu

Bidt, brændt og stukket
Den danske natur er helt fantastisk og langt hen ad vejen også ufarlig, især hvis man er godt klædt på til at færdes i den.
Vi har her samlet en guide til nogle af de farer eller irritationer, I kan møde, når I holder ferie i den danske natur og tips til hvad I kan gør når eks. myggen alligevel fik stukket eller I møder en smuk hugorm på gåturen.