Kreativ vinter
Skal vinteren bruges på kreative sysler?
Fastelavn er mit navn....

Lav jeres egen Bollomaske
Hvad med at være en honningglad bjørn til fastelavn? Her kan du hente Bollo-masken, så skal den bare printes, klippes og bindes en elastik i - så er du klar til fastelavn. Hop i en gul skjorte og et par grønne bukser og du er helt klar til at gå efter titlen, som kattekonge eller kattedronning.

Lav fastelavnsris
Pluk nogle pilegrene ind og sæt dem i en vase og dekorér dem med bl.a. kogler, fjer, muslingeskaller, agern og andet du har fundet på din gåtur. Ønsker du mere farve, kan du male eller pynte dine muslingeskaller m.m. med evt. glimmer og maling. Sammen med pilens bløde gæslinger, vil dit pynt skabe et smukt og dekorativt fastelavnsris. Efter et par dage vil pilen springe endnu mere ud og hvis du er heldig, slår de rødder og du kan nu plante dit helt eget piletræ i haven.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Bålmad og sjove lege i naturen

Skumfiduser over bål
Afslut jeres dag med at få varmen ved bålet med ristede skumfiduser. Pssst: Husk mariekiks og pålægschokolade til den ekstra søde tand. Snit en tynd pind eller brug grillspyd. Varm skumfidusen op over bålet og når den er vokset og blevet blød klem da to kiks om den og spis en lækker sød "sandwich".

6 sjove lege i naturen
Naturen er en skøn legeplads for hele familien. Naturstyrelsen har samlet et par sjove lege i naturen, som I kan give jer i kast med. Gå på opdagelse i naturen og gem forskellige ting fra naturen under et tæppe. Kan I huske alle ting der ligger under? Læs meget på Naturstyrelsens hjemmeside.

One pot pasta over bål
Her kan kreativiteten også slippes løs. Find en stor gryd der kan stå på en rist over bålet. Der skal bruges grøntsager (f.eks. revet squash, løg, gulerødder, peberfrugter), pasta (alle slags kan bruges), krydderurter (basilikum, oregano) og noget kød (chorizo, hakket oksekød, skinke med mere), noget vand og evt. en dåse hakkede tomater. Alt hældes i gryden og der røres med jævne mellemrum. Find gerne urter osv. i naturen eks. ramsløg, brændenælder, skvalderkål m.m. som med fordel kan tilsættes. På kort tid er der lavet en lækker ret, som hele familien kan nyde rundt om bålet.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Husk fuglene i den kolde tid

Servér lækker mad
Når temperaturen falder, skal der mere føde til, for at de små fugle kan klare vinteren. Hjælp dem ved at finde nogle store fyrkogler (eller grankogler) og sæt en bomuldssnor i koglen. Lav fyld af en blanding af opvarmet fedt (palmin) og fuglefrø (nødder, solsikkekerner m.m.). Placér koglen i en engangsplastkop og hæld fyldet ned over til koppen er næsten fyldt. Efter koppen har været en tur i fryseren, fjern da plastkoppen og hæng koglen med fyld ud i et træ eller en busk. Hæng den tæt på jeres vindue, så I kan iagttage alle de fugle, der får glæde af jeres invitation.

Saml kogler og fjer i naturen
Find små kogler (fra lærk eller rødel) og fjer i naturen. Lim en lille kogle (hovedet) sammen med en lidt større kogle (kroppen) og vend enderne således, at den lille stump gren, der er på koglerne, udgør henholdsvis næb og hale på en fugl. Lim fjer på som udslåede vinger. Lav 5-10 forskellige fugle, sæt snor på dem og bind dem på en gren og vupti så har I en flot uro med fugle.

Vi kigger på fugle...
Sæt jer med en opslagsbog om fugle og se om I kan finde ud af, hvilke fugle det er I kan se ud af jeres vindue. Find papir og tegneredskaber frem og lav flotte tegninger af havens mange fugle. Nogle kan løbe på træer, andre kan lave huller i gamle træer med deres næb og nogle puster sig op, for at holde varmen på de koldeste dage. Nogle fugle er farverige og har flotte mønstre og andre er helt sorte.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Find mønstre i naturen

Lav jeres eget stjernekort
I mange tusinde år har mennesker tegnet kort over stjernerne – for stjerner er fascinerende. Find noget karton, tegn et stjernetegn over på det og lav huller, der hvor stjernerne er. Sluk lyset og lys med en lommelygte på pappet, så stjerneformationen bliver kastet over på f.eks. en væg eller op på loftet – nu har I jeres helt egen stjernehimmel. Til lidt mindre børn kan I evt. lave en stjernekikkert ud af en toiletrulle.

Lav gnidetegninger af blade og planter
Saml forskellige blade i naturen og dup dem tørre med et viskestykke eller køkkenrulle. Læg herefter et stykke papir ovenpå bladene og gnid med farvekridt på papiret. Frem kommer nu bladenes smukke strukturer. Lav flere aftryk på hvert stykke papir og få et flot abstrakt værk eller tegn videre på de flotte former og fremtryl fantasifulde krybdyr, smukke sommerfugle eller farlige drager. Kun fantasien sætter grænser.

Naturtryk
Start med at gå en tur og find små kviste, blomster, grene og blade. Lav dit selvhærdende ler ved at blande 1 dl Majsstivelse, 1 spsk. Eddike, 1 spsk. Creme/lotion, 1/2 dl Skolelim og 1 spsk. Babyolie. Rul leret ud med kagerulle og udstik runde stykker med et glas. Udvælg nu kviste m.m. som du lægger oven på det runde stykke ler. Rul forsigtigt med en kagerulle, fjern kvisten forsigtigt så aftrykket bevares og husk at lave et hul til ophæng. Når leret er hærdet bindes en snor i og den kan evt. hænges på flotte pilegrene.
{{#items}}
{{/items}}
{{#label}}
{{label}}
{{/label}}
{{#subTitle}}
{{{subTitle}}}
{{/subTitle}}{{{title}}}
{{{text}}}
{{#link}} {{/link}}Andre oplevelser under din ferie
Book et vinterophold midt i naturen

Inspiration til kreative sysler til de sidste vinterdage
Vinteren går på hæld og selvom man er vild med naturen, så bliver de fleste timer brugt indendørs, da januar og februar er kendte for at være kolde, våde og blæsende. Her er inspiration til forskellige kreative sysler, som passer til denne årstid. Uanset om I er hjemme eller om I holder ferie på en af vores 7 danske parker, så er der masser af muligheder for at fordybe sig sammen.