Vandreture i Danmark

I Danmark er vi glade for at vandre og vores natur byder på et væld af fantastiske og naturskønne vandreruter.  Pak madpakken, hop i vandreskoene og gå på opdagelse i det smukke og varierede landskab.

Naturen i Danmark er karakteriseret ved dens unikke kontraster - I kan tage på tur ud til kysten, havet, skoven eller heden.
Vi har samlet nogle forslag som forhåbentligt kan inspirerer jer til mange skønne oplevelser sammen i naturen. God fornøjelse!

Premium vandrerute Vestjylland

Syddanmarks første Premium vandrerute
Vandreruten Blochsgaard er Syddanmarks første Premium Vandrerute og den sjette af sin slags i Danmark. Ruten snor sig otte kilometer gennem et af de smukkeste naturlandskaber i Danmark fra Naturbasen gennem den centrale del af Kærgård Plantage og ned til Børsmose Strand. Ruten byder på et varieret landskab med alt fra skovmoser til et bølgende klitlandskab. Premium Vandreruter er en tysk certificering af ruter, der sikrer, at du får en god oplevelse i naturen og som byder på smukke udsigter og unikke landskaber.

Vandreturen tager cirka 3 timer. Ruten er ikke egnet til barne- og klapvogne.

Foto: GoVarde.dk

Gå langs vestkysten af det nordlige Europa i Vadehavets national park. Ved lavvande kan du gå på store dele af havbunden, men sørg for at blive tæt ved kanten, så snart det skifter til højvande.

Dette er en obligatorisk tur for de som elsker at se på fugle, og vilde dyr. Nogle dele af området er endda på UNESCO's World Heritage Liste.

Vandreture i Nordjylland

Opdag handelsruterne på tværs af Jylland langs Hærvejen, en 500 km lang rute gennem varieret natur. Hærvejen forbinder den tyske 'Ochsenweg' med 'Skt. Olavsleden' i Sverige og Norge. Bliv klogere på Danmarks historie efterhånden som I kommer forbi de historiske punkter langs ruten.

Foretrækker du noget mindre aktivt? Tag på opdagelse langs de mange vandreruter i Nordjylland. For eksempel, er Grenenspor i Skagen den perfekte rute for mennesker med fysiske handicap og familier med barnevogne.

I Nationalpark Thy er der mange fine vandreruter at vælge imellem, der fører jer igennem det smukke landskab. De to nationaleruter - Nordsøstien og Hærvejen, er helt sikkert besværet værd!

Vandreture i Midtjylland og på Fyn

Tag på vandretur på Jernhatten gennem en skov fuld af knudrede træer. Du kan beundre den smukke udsigt over havet, og se over til øen Hjelm.
Det specielle klima med kun lidt regn og en masse solskin, har lavet et helt nyt míljø for planter og dyr. Du kan finde planter der normalt kun findes i Syd-øst Europa.

Foto: Kim Wyon

På Hindsgavl-halvøen kan I gå en tur i den idylliske Hindsgavl Dyrehave og nyde synet af hjortene, der roligt græsser mellem træerne og i lysningerne. Dyrehaven ligger smukt placeret mellem Lillebælt og Fænø sund.

Når I tager på vandring på Fyn, er der naturligvis også Øhavsstien som er svær at komme udenom. Det er muligt at vælge guidede ture, tema ture og så har I selvfølgelig også mulighed for at gå jeres helt egne veje.

Der findes rigtig mange flotte og naturskønne vandreture på Fyn.

Vi anbefaler følgende vandre-apps til børn og voksne

Nem og brugbar gratis version

Her kan du se mange ruter (mere end 200.000 ruter på verdensplan) og der er også mulighed for at lave og tracke dine egne ruter. Appen kan fint bruges gratis, men for 200 kr. om året kan du bl.a. downloade kort m.m.

Genial vandre-app til børn
En fantastisk app der er fyldt med eventyr på vandreturen. Appen er især henvendt til de 3-9 årige børn og tager udgangspunkt i de ting, som børnene kan se, høre og røre ved på vandreturen. De fleste eventyr er gratis, mens enkelte eventyr koster 25 kr. 

Helt gratis og godt
Selvom appen ikke er dansk, så er den overraskende god til at guide dig rundt på danske vandreruter. Faktisk så god at den er kåret som den bedste app af flere magasiner. Appen har et stort udvalg af ruter, som kommer frem på kortet når du zoomer ind. Det bedste er at appen er helt gratis.

Til de kolde måneder...

Skumfiduser over bål

En sikker vinder
Afslut jeres dag med at få varmen ved bålet med ristede skumfiduser. Pssst: Husk mariekiks og pålægschokolade til den ekstra søde tand.

Snit en tynd pind eller brug grillspyd. Varm skumfidusen op over bålet og når den er vokset og blevet blød klem da to kiks om den og spis en lækker sød "sandwich".

Fyld termokanden med varme og hygge

Nyd det et smukt sted
Tag jeres yndlings varme drik med i en termokande og find et godt sted, hvor I kan sidde sammen og nyde noget varmt, naturen og hinandens selskab. Herefter er I klar til, at klare resten af jeres vandretur.

One pot pasta over bål

Nem og lækker aftensmad
Her kan kreativiteten også slippes løs. Find en stor gryd der kan stå på en rist over bålet. Der skal bruges grøntsager (f.eks. revet squash, løg, gulerødder, peberfrugter), pasta (alle slags kan bruges), krydderurter (basilikum, oregano) og noget kød (chorizo, hakket oksekød, skinke med mere), noget vand og evt. en dåse hakkede tomater. Alt hældes i gryden og der røres med jævne mellemrum. Find gerne urter osv. i naturen eks. ramsløg, brændenælder, skvalderkål m.m. som med fordel kan tilsættes. På kort tid er der lavet en lækker ret, som hele familien kan nyde rundt om bålet.