Naturoplevelser i ferien

Danmark er et smukt og frodigt land og rummer en unik og fantastisk natur. Hver landsdel har sit eget naturlige særpræg og charme lige fra frodige bøgeskove til vindblæste sandklitter og funklende skovsøer til brusende bølger.

Naturen byder på et væld af skønne oplevelser både til de aktive – og til dem der gerne vil finde ro.

Naturoplevelserne er lige uden for døren, når I holder ferie hos Landal GreenParks. Nyd ferien i en af vores ferieparker og gå på opdagelse i de naturskønne omgivelser. Læs mere om områderne her:
Landal Søhøjlandet - I skovens dybe stille ro...
Midt i det frodige Gjern Bakker, tæt på Himmelbjerget og Silkeborgsøerne ligger Landal Søhøjlandet.

Området er rigt på skove, søer og kupperet terræn og er helt ideelt til at gå på naturoplevelse i.

Himmelbjerget rejser sig 147 m over havets vandoverflade i det frodige og skovrige terræn ved Julsø. Det kuperede landskab er et levn fra den sidste istid, hvor smeltevandet gravede sig gennem jordlagene og skabte bakker og dale.

Man kan ankomme til Himmelbjerget både fra landsiden og fra vandet med Himmelbjergbådende, der sejler fra Silkeborg og Ry. Det er en idyllisk sejltur på Silkeborgsøerne – når båden ligger til kaj ved Hotel Juelsø, venter en frisk gåtur op ad den snoede grussti inden Himmelbjergtårnet er inden for rækkevidde.
Foto Per Bille

Verdens ældste aktive hjuldamper, Hjejlen, sejler hele sommeren fra Silkeborg og til Himmelbjerget.

Udover Hjejlen sejler der også flere andre Himmelbjergbåde fra både Silkeborg og Ry. Det er en hyggelig og naturskøn oplevelse at sejle med bådende og opleve Søhøjlandet fra vand siden.
Foto Per Bille

Silkeborgsøerne

Navnet Silkeborgsøerne er en fællesbetegnelse for de 3 store søer Julsø, Borresø og Brassø hvor Himmelbjergbådende sejler samt de to mindre søer Slåensø og Avnsø.

Her er der masser af muligheder for at sejle i kano og opleve dyrelivet på helt tæt hold. Særligt kanoturen fra Silkeborg til Avnsø er noget helt specielt og anbefalelsesværdigt.
Foto VisitSilkeborg

Slåensø

Slåensø ligger i den østlige ende af Sønderskov, omgivet af træer.

Der er 3 afmærkede ruter som bringer jer rundt om søen i det smukke lettere kupperede terræn og fra Kongestolen er der en flot udsigt udover området.
Foto VisitSilkeborg

Hald Sø – Dollerup Bakker

Hald Sø med Dollerup Bakker er et af Danmarks mest kendte naturområder. Her kan man opleve flotte landskaber, interessante planter og dyr, en spændende historie og et rent og uspoleret miljø.

Store dele af området er fredet, men man har alligevel masser af muligheder for oplevelser.

Dollerup Bakker rejser sig 63 meter op i landskabet, hvilket giver en storslået udsigt over den sydlige og østlige del af Hald Sø. Her kan man tydeligt se de dramatiske terrænforhold med stejle skrænter og slugter fra istiden.

Foto Poul Henneberg
Landal Seawest - Mærk Vesterhavets brusen
Gå på opdagelse i den uspolerede natur omkring Landal Seawest - ved Blåbjerg Klitplantage og langs de brede sandstrande ved Vesterhavet.

Naturcenter Filsø

Filsø var engang Danmarks største sø – i dag er den kendt for sit rige plante og dyreliv. Især et varieret fugleliv med Havørnen som den største.

Fra udkigstårnene er der gode chancer for at observere dyr og fugle i deres naturlige omgivelser.

Kvie Sø

Kvie Sø er et populært område til en hyggelig dag i naturen. Søen har sandbund, god vandkvalitet og er lavvandet, hvilket gør den yderst velegnet til badning, specielt for mindre børn. Langs søen er der anlagt vandrestier på 2,5 og 3,5 km. I kan også udfordre hinanden i en dyst i Majslabyrinten og se hvem der først finder midten!

I Pandekagehuset kan I nyde pandekager på alle mulige måder – der er noget for enhver smag.
Foto Ansager info

Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet er Danmarks største nationalpark med natur i verdensklasse og et helt unikt dyreliv. Vadehavet er på UNESCO’s verdensarvsliste i fint selskab med pyramiderne og Den Kinesiske Mur.

Et fantastisk sted at opleve verdensarven er ved Ho bugt eller på Danmarks nyeste landområde – Skallingen. Et vildt og betagende kystlandskab, der også er rasteplads for millioner af trækfugle.
Foto Lars Gejl, Nationalpark Vadehavet

Naturpark Vesterhavet – Blåvandshuk Fyr

Naturpark Vesterhavet ligger som et bælte langs kysten i op til ni kilometers bredde fra Blåvandshuk til Nymindegab.

Ved Danmarks vestligste punkt rejser Blåvandshuk Fyr sig med sine 55 meter over Vesterhavet. Her kan I stå med det ene ben i Vesterhavet og det andet ben i Vadehavet med udsigt til Danmarks største havvindmøllepark på Horns Rev.
Foto Sydvestjylland

Tambours Have

Tag familien med på en eksotisk og botanisk rejse i Tambours have, der ligger som en rolig oase midt i den barske vestjyske natur.

Tambours Have er inddelt i forskellige tematiserede afdelinger, hver med deres eget særpræg og historie.
Foto Ole Olsen, VisitDenmark
Landal Grønhøj - Oplev strandens magi
Kun 400 meter fra Vesterhavet og med brede sandstrande så langt øjet rækker, ligger Landal Grønhøj Strand. Området byder på et væld af fascinerende naturoplevelser for hele familien.

Svinkløv og Kollerup plantager

Skønne naturoplevelser venter i både Svinkløv og Kollerup plantager. Her er der afmærkede vandreruter der bringer jer rundt i den storslåede natur.

Der er også gode muligheder for at kombinere naturoplevelserne med forskellige friluftsaktiviteter.
Foto Niels Thye, VisitDenmark

Fosdalen

Fosdalen skærer sig ned i Danmarks længste indlandsklit, Lien. Fra udsigtspunktet længst ude på kanten har du en skøn udsigt over Vesterhavet.

Fosdalen er frodig og tæt bevokset af træer og har en høj luftfugtughed, hvilket giver en fornemmelse af at træde ind i en tropisk regnskov.
Foto Robin Skjoldborg, VisitDenmark

Jammerbugten

I Jammerbugten er der masser af friluftsaktiviteter at vælge imellem lige fra vandreruter, cykelruter til turridning langs stranden.

Her er et system af kyststier fra sommerhusområderne og ned til vandet og Sti 100 binder de mange kyststier sammen til længere ruter.
Foto Niclas Jessen, VisitDenmark

Danmarks største naturlige vandreklit er et spektakulært stykke natur.

Råbjerg Mile er ikke påvirket af menneskelig indgriben men får frit lov til at fortsætte sin vandring og forvandling. Der er flere afmærkede vandreruter i forskellige længder.
Landal Rønbjerg - Limfjordens Perle
Naturen ved Limfjorden og omkring Landal Rønbjerg er varieret og storslået – et perfekt område for skønne naturoplevelser både til vands og til lands.

Lige ved siden af Landal Rønbjerg ligger Livø færgen til kaj.

Trods sin størrelse, byder Livø på en meget varieret natur og er et oplagt mål for familien, til en dag i naturens tegn. Hvis I er til geocatching er Livø det perfekte sted til at gå på skattejagt.

Verdenskortet v/Klejtrup sø

Hele verden ligger bogstaveligt talt for jeres fødder, når I besøger Verdenskortet v/Klejtrup sø. Ved søens bred ligger Verdenskortet udbredt som et atlas – en miniudgave af verden med søer, floder og bjergkæder. Et anderledes og spændende udflugtsmål for hele familien.

Vitskøl Kloster

Gå på opdagelse i de 5 forskellige haver. Vitskøl Kloster er kendt for at dyrke lægeurter og krydderurter og disse kan blandt andet opleves dels i haverne og i de store drivhuse.

Klosteret er også blevet kendt i de litterære kredse, da det spiller en fremtrædende rolle i Jan Gouillo’s triologi om Tempelridderen Arn.
Foto Visit Vesthimmerland
Landal Ebeltoft - Opdag Østkystens variationer
Bo helt tæt på vandet ved Landal Ebeltoft og gå på opdagelse i Nationalpark Mols Bjerge, som byder på et væld af inspirerende og varierende naturoplevelser.

Nationalpark Mols Bjerge

Naturen i Nationalpark Mols Bjerge er utrolig varieret, så her er der mulighed for at opleve en stor andel af de danske naturtyper. Et særkende for området er det fascinerende istidslandskab, hvor mennesket har levet i mange tusinde år.

Også de mange bronzealderhøje der findes rundt omkring er et spændende og mystisk vidnesbyrd om en svunden tid. De står uberørte af arkæologerne, så ingen ved hvad de rent faktisk gemmer på.
Foto Niclas Jessen, VisitDenmark

Hestehave skov

Følg de afmærkede stier og kom helt tæt på de mange eng- og vadefugle fra fugletårnet ved Følle Bunds.

Midt i skoven kan I opleve langdyssen Store Stenhøj som dateres helt tilbage til den ældre bondestenalder.
Foto Visit Djursland

Jernhatten

Jernhatten er en isoleret bakketop som rejser sig 49 meter over havoverfladen. Fra kanten af Jernhatten går det næsten lodret ned på den hvide strandbred.

Under opstigningen til toppen af Jernhatten er der hele vejen en skøn udsigt til øen Hjelm.
Foto Kim Wyon, VisitDenmark

Kalø slotsruin

Danmarks længste middelaldervej fører 500 meter ud over dæmningen til Kalø Slotsruin.

Kalø Slot blev opført i 1313 med en smuk placering ved Kalø Vig. I dag er der kun ruinerne tilbage men man kan stadigvæk fornemme hvor imponerende et syn det har været.
Foto Visit Djursland

Trehøje

Fra toppen af Trehøje er der en fantastisk 360 graders panoramaudsigt fra Aarhus til Ebeltoft og kik til de fire vige; Kalø, Begtrup, Knebel og Ebeltoft.

Her er flere afmærkede ruter i området, der også byder på flere bronzealdergravhøje i det kuperede terræn.
Foto Bert Wiklund, VisitDenmark

Gravelstien

Den ca. otte kilometer lange sti er anlagt på den gamle jernbanestrækning Ebeltoft-Trustrup og passerer blandt andet forbi Ree Park med udsyn til savannens vilde dyr.

Det er en oplevelsesrig rute, der fører jer gennem et alsidigt og varieret terræn over det åbne land og forbi sø, eng og mark.
Foto Bert Wiklund, VisitDenmark
Landal Middelfart - Land, vand og luft
Lige midt på Hindsgavl-halvøen på Fyn finder du Landal Middelfart. Omgivet af skov, vand og beliggende midt i Hindsgavl Dyrehave - Her står naturoplevelserne nærmest i kø. 

  • Hjertestien i Middelfart
  • Naturperlen Trelde Næs
  • Hindsgavl Dyrehave
  • Bridgewalking på Lillebæltsbroen
  • Hvalsafari i Lillebælt

Oplev naturperlen på jeres vandretur
Trelde Næs er et unikt naturområde med skov, strandeng og høje klinter. Området har en varieret natur og et rigt dyre- og planteliv. Trelde Næs indgår i Danmarks Naturkanon, som en af landets 15 bedste naturperler. Ved parkeringspladsen på Trelde Næs findes informationstavle samt foldere med kort over området og den 5 km lange vandrerute Næsset Rundt.

Foto: VisitFredericia

Følg hjertet og få motion
Følg hjerterne på hjertestien rundt i nærområdet. Stien starter ved Gals Klint Camping og går igennem Hindsgavlskoven. Der mulighed for at vælge imellem 2 ruter, en på 3,25 km. og en lidt længere på 5,25 km.

Foto: VisitMiddelfart

Kom helt tæt på de store hjorte
165 hektar smuk natur, der med sine mange stier blot venter på at blive udforsket. På turen gennem dyrehaven, kan I opleve de mange hjorte, dådyr og rådyr, når de går på de stor græssletter eller inde mellem træerne i skoven. De mange dyr er med til at passe på naturen og sørge for at det hele ikke vokser til. I kan vælge at gå helt op til Hindsgavl Slot og opleve den store smukke park omkring slottet.

Husk at nyde udsigten
Byens bedste udsigt finder I fra toppen af Den Gamle Lillebæltsbro, hvor I med Bridgewalking Lillebælt kan gå 60 meter oppe på brokonstruktionen. Det er en fantastisk oplevelse, der giver et smukt udsyn over vandet, Jylland og Fyn. Tør du krydse Lillebælt på den måde?

Oplev sæler og marsvin i deres rette element
Lad børnene opleve dyrelivet, der lever i og omkring Lilebælt. Med en hvalsafari kan I sejle rundt og se, om I kan spotte marsvin, sæler og hvad havet og kystlinjen ellers byder på af sjove og spændende dyr. Hver tur er unik, da det aldrig er til at vide, hvilke dyr der vælger at komme forbi.
Husmoderstranden | Hirtshals | Ferie i Nordjylland
Landal Fyrklit - Direkte adgang til Vesterhavet
Følg årstidernes skiften og mærk havets brusen, når I går langs stranden ved Landal Fyrklit. Uanset årstiden er Vesterhavet fascinerende og fuld af hemmelige skatte. I kan samle sten, konkylier, muslingeskaller og - hvis heldet er med jer - rav. Der venter også mange skønne naturoplevelser i området omkring parken.

  • Hirtshals Fyr - Se naturen i fugleperspektiv
  • Fun-Park Hirtshals - Besøg dyrene
  • Eagle World - Ørnereservatet
  • Tornby Klitplantage - Nordsøstien og Vesterhavsstien
  • Kløverstierne - Farverne viser vej

Foto: Daniel Brandt Andersen, VisitDenmark

Kom tæt på historien
Mærk historiens vingesus og oplev hvordan de tyske soldater levede i Hirtshals under 2. Verdenskrig. Bunkermuseet er unikt, da det er det sted i Danmark hvor I har mulighed for at opleve flest udgravede bunkere på én gang. Det ligger i et prægtigt naturområde ved Hirtshals Fyr og indeholder 3.5 km løbegrave, som forbinder 69 bunkere.

Fun-Park Hirtshals

En hyggelig dag med dyr
Få en sjov dag med hele familien i Fun-Park, som er et kæmpe stort besøgs landbrug. Her kan I komme helt tæt på de mange dyr, både de hjemlige hjorte og mere eksotiske dyr som fx vaskebjørne. I parken er der masser af sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle i alle aldre.

Kom tæt på de store fugle
Oplev de største rovfugle på helt tæt hold og bliv draget ind i deres fascinerende verden. Her kan I opleve de store rovfugle vise deres fantastiske flyvefærdigheder i et imponerende show.

Farverige oplevelser
Kløverstierne findes mange steder i Danmark og også i Hirtshals. De udmærker sig ved, at der altid er noget for enhver både hvad angår ruternes længde og indhold. I Hirtshals kan I vælge mellem 4 forskellige ruter; den Grønne Kløversti ved Havnen(2,5 km), den Blå Kløversti gennem centrum til den bynære strand(5 km), den Røde Kløversti gennem by og industrikvarter til Sydkajen(7,5 km) og den Sorte Kløversti igennem Lilleheden Klitplantage(16 km).

Foto: Robin Skjoldborg, VisitDenmark

Vandreruter og mini orienteringsløb
I Tornby Klitplantage kan I teste jeres orienteringsevner når I afprøver ruterne i "Find vej". Det er et mini orienteringsløb med poster i forskellige sværhedsgrader fordelt på flere ruter. En god og aktiv måde at være sammen i naturen. Er I mere til en god vandretur kan I følge flere forskellige afmærkede ruter og både Nordsøstien og Vestkyststien går igennem Tornby Klitplantage.

Foto:Daniel Brandt Andersen, VisitDenmark