Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende

Hvem siger at ukrudt ikke kan pynte og være smukt? Ude i naturen findes utroligt mange smukke vilde blomster, som er kategoriseret som ukrudt  men som faktisk sagtens kan pynte i din egen have. Hvis du drømmer om en lidt mere vild have, så kan det være en idé at sanke blomsterfrø fra de vilde blomster i naturen. Fælles for de vilde blomster vi har beskrevet her på siden er, at de er klar til at blive sanket i sensommeren og starten af efteråret.

Skab din egen vilde have

Naturen rummer en masse spændende blomster som vi ikke normalt har i haven. Nogle arter har medicinske egenskaber, nogle tiltrækker (eller afskrækker) bestemte typer af insekter og andre er blot en pryd for øjet. 
Men ønsker du at skabe din egen vilde have, er det en god idé at tage i naturen i løbet af sensommeren eller starten af efteråret, hvor de fleste blomster er afblomstret og har modne (brune)frø. Det gælder om at indsamle frøene inden de falder til jorden men heldigvis står mange arter med frø i længere tid, så det er bare med at finde kurven frem og komme af sted.

Der findes mange inspirerende hjemmesider med nyttig viden om at skabe sin egen vilde have. Én af dem er naturlighavedesign.dk

Vilde blomster

Rølike

Achillea millefolium
Rølike er en 20-60 cm høj flerårig urt med fine kridhvide blomster. Tidligere var rølliken ofte anvendt medicinsk, da den har en febernedsættende effekt. I dag bruges den dog mest i te eller som ingrediens i hjemmelavet snaps.

Bladene indeholder mængder af æteriske olier, som lugter ganske kraftigt, og som kan afskrække mange insekter. Den blomstre fra juni-september og kan sankes fra midten af august.

Vildgulerod

Daucus carota L.
Vild gulerod er en 2-årig urt som kan blive op til 80 cm høj og er almindelig i det meste af landet. Vild gulerod er spiselig og kan nemt genkendes, da planten dufter af gulerod, hvis man gnider bladene. Den er dog mere bitter i smagen og smager derfor bedst i en suppe fremfor i en salat. Den blomstrer fra juli til september og frøene kan sankes fra midten af august.

Torskemund

Linaria vulgaris
Torskemund er en 20-50 cm høj urt, der vokser i vejkanter og på dyrket jord. Torskemund blomstre helt ind i september, så de modne frø kan, afhængig af vejret, sankes fra midt september.

Aftenpragtstjerne

Silene latifolia
Aftenpragtstjerne, ofte skrevet aften-pragtstjerne, er en én- eller flerårig, 20-50 centimeter høj plante i limurt-slægten. I Danmark er aftenpragtstjerne temmelig almindelig på strandvolde, affaldspladser, i markskel og langs veje. Den blomstrer mellem juni og september og frøene kan sankes fra august.

Blåhat

Knautia arvensis
Blåhat er en 30-80 cm høj flerårig urt. Den vokser på tørre enge, skrænter og overdrev samt på vejskråninger og i vejkanter.
Almindelig blåhat er en pollenkilde for både bier og sommerfugle. Faktisk findes der en biart, der udelukkende søger pollen fra blåhatten: Blåhatjordbien, som kun kan leve i områder med blåhat. Blåhat kan også tiltrække nogle af de mindre sædvanlige sommerfuglearter til din have.
Blåhat blomstrer fra juni til august - og gerne et godt stykke ind i efteråret.

Kællingetand

Lotus corniculatus
Almindelig kællingetand er en 10-30 cm lang flerårig, urteagtig plante. Har man et stort solbeskinnet hjørne i haven hvor Almindelig Kællingetand kan få lov at udvikle sig, er der store chancer for at man kan få de smukke blåfugle sommerfugle fast i haven. Den blomstrer fra juni-september og kan sankes fra midten af august.