Når mørket falder på...

Hvordan bruger du dine sanser, når din primær sans ikke længere er synet? Og hvad sker der egentlig i naturen, når mørket falder på? Der er mange dyr, insekter og endda planter, der er nataktive. Derfor er det ikke bare lydene og evnen til. at se langt som ændre sig.

 

    Du kan også opleve nogle helt andre dufte om natten, da nogle planter satser på at blive bestøvet af natsværmere og natsommerfugle. Se mere om Nat i naturen her eller find inspiration herunder til at skabe uforglemmelige oplevelser om natten.

Stjernehimlen

Store dele af Danmark er efterhånden oplyst og det kan gøre det svært at finde gode steder til at iagttage stjernehimelen. Du kan selv medvirke til at reducere lysforurening ved at bruge pærer i dine udendørslamper med lav watt, have installeret sensor på dit udendørs lys, så det kun er tændt, når det er nødvendigt og sikre dig, at armaturer er ’stjerne-venlige’ – det vil sige, at de kun sender lyset i den retning, hvor der er brug for det – som oftest vil det være nedad og ikke til siderne og opad.

I mange tusinde år har mennesker tegnet kort over stjernerne – for stjerner er fascinerende.

Find noget karton, tegn et stjernetegn over på det og lav huller, der hvor stjernerne er. Sluk lyset og lys med en lommelygte på pappet, så stjerneformationen bliver kastet over på f.eks. en væg eller op på loftet – nu har I jeres helt egen stjernehimmel. Til lidt mindre børn kan I evt. lave en stjernekikkert ud af en toiletrulle. Kreativmedungerne.dk har lavet en guide til det hele her.

Kan I finde Karlsvognen? Find et mørkt sted i et fladt område og lad jeres øjne justere sig til mørket, det kan tage op til en halv time. Læg jer på jorden og se de uendeligt mange stjerner. Hvis I er heldige, kan I se et stjerneskud eller hvis I er helt vildt heldige, kan I se Nordlys. Sandsynligheden for at opleve Nordlys er størst i Nordjylland, så hvis det er dét, I drømmer om at opleve, er det oplagt at booke et ophold på en af vores 3 nordjyske parker. Download appen Star Walk 2 som fortæller dig, hvilke stjerner du kan se lige i den retning, du peger din telefon og den fungerer fint i gratis versionen.

Dyr og insekter om natten

Natravnen

Natravnen er på tilbagegang, men du kan fortsat være heldig at høre den enkelte steder om natten. Book et ophold på Landal Seawest eller Landal Fyrklit – i disse områder er sandsynligheden størst. Natravnen findes ofte, hvor der er fyrtræer og sandet jord og lyder lidt som en græshoppe. Lyt til natravnens stemme her, så du kan identificere den, når du er ude i naturen om natten.

Det kan godt kræve lidt tålmodighed at vente på de helt særlige oplevelser natten kan give. Her kan det måske hjælpe at have et klart mål, om hvad I gerne vil opleve eller måske konkurrere, om hvem der først får hele nat i naturen bingopladen fyldt. Bingopladen er lavet af Naturstyrelsen og kan findes her.

I Danmark har vi hele sytten forskellige arter af flagermus. Læs mere om 6 af dem her. Fem af de sytten arter i Danmark er truet. Flagermusen kan flyve hurtigt og sikkert i mørket, fordi den med sin ultralyd og ekkolokalisering kan aflæse sine omgivelser og høre, hvor der fx står et træ og hvor de insekter, de vil spise, er. Flagermus er den pattedyrsgruppe med flest forskellige arter i verden, omkring 950. Læs mere om hvordan I spotter en flagermus. 
Book din næste ferie midt i naturen
Land og region
Vælg opholdstype
Ankomstdato
Vælg ankomstdato