Når mørket falder på...

Hvordan bruger du dine sanser, når din primær sans ikke længere er synet? Og hvad sker der egentlig i naturen, når mørket falder på? Der er mange dyr, insekter og endda planter, der er nataktive. Derfor er det ikke bare lydene og evnen til at se

Book nu

    langt, som ændrer sig. Du kan også opleve nogle helt andre dufte om natten, da nogle planter satser på at blive bestøvet af natsværmere og natsommerfugle. Se denne folder til ”Nat i naturen” eller find inspiration herunder til at skabe uforglemmelige oplevelser om natten.

Natravnen

Natravnen er på tilbagegang, men du kan fortsat være heldig at høre den enkelte steder om natten. Book et ophold på Landal Seawest eller Landal Fyrklit – i disse områder er sandsynligheden størst. Natravnen findes ofte, hvor der er fyrtræer og sandet jord og lyder lidt som en græshoppe. Lyt til natravnens stemme her så du kan identificere den, når du er ude i naturen om natten.

Det kan godt kræve lidt tålmodighed at vente på de helt særlige oplevelser natten kan give. Her kan det måske hjælpe at have et klart mål, om hvad I gerne vil opleve eller måske konkurrere, om hvem der først får hele nat i naturen bingopladen fyldt. Bingopladen er lavet af Naturstyrelsen og kan findes her.

I Danmark har vi hele sytten forskellige arter af flagermus. Læs mere om 6 af dem her. Fem af de sytten arter i Danmark er truet. Flagermusen kan flyve hurtigt og sikkert i mørket, fordi den med sin ultralyd og ekkolokalisering kan aflæse sine omgivelser og høre, hvor der fx står et træ og hvor de insekter de vil spise er. Flagermus er den pattedyrsgruppe med flest forskellige arter i verden, omkring 950. Læs mere om hvordan I spotter en flagermus. 

Kan I finde Karlsvognen? Find et mørkt sted i et fladt område og lad jeres øjne justere sig til mørket, det kan tage op til en halv time. Læg jer på jorden og se de uendeligt mange stjerner. Hvis I er heldige, kan I se et stjerneskud eller hvis I er helt vildt heldige, kan I se Nordlys. Sandsynligheden for at opleve Nordlys er størst i Nordjylland, så hvis det er dét I drømmer om at opleve, er det oplagt at booke et ophold på en af vores 3 nordjyske parker.

Hvor mange insekter kan I finde i jeres have, på vores parker eller midt i naturen om natten? Få remedier kan lokke masser af spændende nataktive insekter frem. I Danmark har vi over 2000 natsommerfuglearter, men vi ser dem kun meget sjældent. Se Danmarks Naturfredningsforenings guide til at lokke natsommerfugle frem her.

Foto: Peder Sørup, Naturbeskyttelse.dk

Book din næste ferie midt i naturen
Land og region
Vælg opholdstype
Ankomstdato
Vælg ankomstdato